Luni, 10 Ianuarie 2022 08:03

Iată care sunt produsele aprobate de MADR pentru campania de primăvară și ce obligații au fermierii!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR) a aprobat tratarea semințelor cu produse de protecție a plantelor, în campania de primăvară a anului 2022, pentru semănatul culturilor de porumb și floarea-soarelui. Astfel, potrivit documentului 349/07.01.2022, semnat de ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu și transmis de MADR organizațiilor de profil, pentru perioada 25 ianuarie 2022 - 24 mai 2022, produsele autorizate de MADR sunt: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS și  PONCHO 600 FS. 

În adresa oficială transmisă de MADR, se mai arată că „însămânțarea se va face numai în zonele și pe suprafețele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp” iar „tratamentul seminței de porumb și floarea-soarelui va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați”. 

De asemenea, MADR mai informează fermierii că, după efectuarea semănatului, aceștia au obligația de a transmite o declarație la oficiul fitosanitar județean care va cuprinde următoarele informații: localitatea, blocul fizic/parcela pe care s-a înființat cultura cu sămânță tratată, suprafața semănată și tipul de semănătoare (echipată cu deflector), cantitatea de sămânță utilizată și cantitatea de sămânță rămasă neînsămânțată, informații care vor fi completate în Registrul privind evidența tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. 

„Întreaga acțiune va fi monitorizată de către inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare care vor efectua controale, atât la locurile de tratare a seminței, respectiv la prestatorii de servicii autorizați, precum și în câmp, la semănat”, se mai arată în scrisoarea oficială transmisă de MADR organizațiilor de profil. 

Pentru a reduce riscul asociat utilizării produselor de protecție a plantelor, se vor aplica cu strictețe următoarele măsuri: 

  • sămânța tratată se va utiliza numai în zonele și pe suprafețele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticolis și Agriotes spp.; 
  • odată cu începerea comercializării semințelor tratate cu produsele CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS și PONCHO 600 FS, distribuitorii vor pune la dispoziția fermierilor și plăcuțe de avertizare pe care va fi inscripționată sintagma „sămânță tratată cu neonicotinoide”; 
  • fermierii au obligația să marcheze parcelele unde au fost înființate culturi de porumb cu semințe tratate, folosind plăcuțele de avertizare primite la achiziționarea seminței tratate cu neonicotinoide; 
  • însămânțarea se va efectua cu semănători dotate cu deflector care asigură un grad înalt de încorporare a seminței în sol și reducerea la minimum a emisiilor de praf în atmosferă, precum și respectarea bunelor practici agricole; 
  • după însămânțare, în momentul controlului, nu trebuie să se depisteze sămânță tratată neîncorporată în sol. 

„Vor fi aplicate toate măsurile ce se impun conform legislației în vigoare, de către toți prestatorii de servicii autorizați care efectuează tratamentul seminței, de către cei care depozitează și manipulează sămânța tratată și de către fermierii care seamănă semințe tratate cu produse de protecție a plantelor pentru a se asigura protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu produse de protecție a plantelor”, se mai arată în adresa semnată de ministrul Adrian Chesnoiu. 

După perioada campaniei de primăvară, adică începând cu 24 mai 2022, se interzice crearea de stocuri de produs/sămânță tratată cu produsele de protecție a plantelor CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS și PONCHO 600 FS. 

Toate acestea au fost aduse la cunoștință, prin scrisoare oficială semnată de ministrul Adrian Chesnoiu, ref. autorizații temporare conform art. 53 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, către: Alianța pentru Agricultură și Cooperare - Federația Națională PRO AGRO (președinte - Ionel Arion), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR (președinte - NIcu Vasile), Asociația Producătorilor de Porumb din România - APPR (președinte - Nicolae Sitaru), Uniunea de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNSCV (președinte - Mircea Băluță). 

Citit 153 ori