Soluțiile fermierilor membri în Clubul Fermierilor Români, adoptate în contextul actualei crize declanșate de COVID-19 - Agricultura României
Cautare in articole
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags
Miercuri, 18 Martie 2020 09:44

Soluțiile fermierilor membri în Clubul Fermierilor Români, adoptate în contextul actualei crize declanșate de COVID-19

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă urmărește cu atenție evoluția la nivel național și internațional a situației declanșate de răspândirea coronavirusului și este în contact permanent cu membrii săi, fermierii performanți din România, precum și cu autoritățile statului responsabile pentru agricultură.

În această perioadă fermierii caută soluții pentru continuarea lucrărilor agricole în ferme și prevenirea răspândirii virusului COVID-19, ținând cont că fermele cu producție vegetală au intrat în campania agricolă de însămânțare a culturilor de primăvară, iar în zootehnie fermierii au în grijă

Cea mai bună cale de a gestiona crizele este să le prevenim și să învățăm din experiențele reușite, sens în care împărtășim soluțiile identificate de membrii Clubului Fermierilor Români.

Nicușor ȘERBAN, administrator AGROSERV MĂRIUȚA SRL, Președintele Clubului Fermierilor Români

Nicușor Șerban are una dintre fermele de elită cu vaci Holstein de genetică aleasă, dar și teren pe care îl cultivă atât pentru a asigura furajul animalelor, cât și pentru a valorifica producțiile de cereale, porumb sau rapiță. În iunie 2018 a inaugurat „Lăptăria cu Caimac”, fabrica de lactate produse din lapte de vacă.

În această perioadă în care începe campania de însămânțare de primăvară iar lucrările în ferma zootehnică se desfășoară într-o rutină zilnică ce trebuie asigurată, obiectivul imediat al fermierului a fost să izoleze în fermă oamenii care se ocupă de fermă și de animale. A luat măsuri pentru a evita contactul muncitorilor din fermă cu cei de afară și asigură toate condițiile necesare de cazare în ferma, masă, spații de odihnă și igienizare. Sunt ajutați cu aprovizionarea de o echipă care aduce cele necesare desfășurării activităților în bune condiții. Siguranța oamenilor care lucrează în fermă și bunăstarea animalelor sunt pe primul loc și din acest motiv au intrat cu toții în izolare.

Fermierul are foarte puține contacte cu persoanele care vin din exterior, doar cele care sunt necesare pentru susținerea lucrărilor agricole (de ex. reprezentanții companiilor de inputuri) și a luat măsuri suplimentare de igienizare, dezinfecție si prevenție în fermă, spațiile de lucru și birouri.

GEORG BARDEAU, administrator BANAT AGRI GROUP SRL, membru al Clubului Fermierilor Români

Pentru a limita expunerea persoanelor care lucrează în fermă și evitarea unei posibile contaminări, fermierul a adoptat următoarea soluție: operatorii au fost împărțiți în două grupe, una de tractoriști care rămân în fermă și nu mai merg acasă, iar a doua grupă care se ocupă de aprovizionare, aduce tot ce este necesar până la poartă dar nu intră în fermă. De ieri, prima grupă a intrat în izolare în fermă.

Fermierul a achiziționat paturi, pături, perne și lenjerii și asigură facilitățile necesare pentru oamenii care rămân în fermă, care sunt implicați în lucrările agricole. Aceștia au tot confortul necesar să muncească în fermă și condițiile pentru odihnă, masă și igienă conform măsurilor de siguranță și sănătate.

Echipa care se ocupă de aprovizionarea fermei asigură totodată și cele necesare familiilor operatorilor care rămân în fermă și nu ajung acasă. Familiile pot contacta echipa din afara fermei și solicita tot ce au nevoie. În acest mod, colegii izolați în fermă își pot vedea de treabă liniștiți știind că familiile lor sunt sprijinite în această perioadă.

Georg Bardeau ne-a precizat că nu au intrat în izolare în fermă acele persoane care au în familie persoane care au venit din străinătate în ultimele zile, ca măsură de siguranță.

Ciprian Andrei OLTEANU, ALGAP SRL & administrator CASA AGRO SRL, membru al Clubului Fermierilor Români

Ciprian Olteanu și tatăl său adoptă și ei soluția de izolare în fermă cu operatorii implicați în lucrările agricole din această perioadă. Pentru asigurarea cazării și a facilităților necesare, fe rmierul a comandat containere folosite în construcții, modelul sanitar, care este dotat cu dușuri, chiuvete și toalete, și prevăzut cu boiler pentru apă caldă. Aceste containere au nevoie sa fie racordate la sursă de apă, curent electric și fosă septică.

Pentru fermierii care au nevoie să asigure și cazare personalului lor, există containere dormitor care sunt compartimentate, fiind prevăzute cu paturi și bucătărie.

Pentru cei interesați de această soluție, există companii care pun la dispoziție astfel de containere modulare, în diverse variante în funcție de necesități (dormitor, bucătărie, sanitar), prin opțiuni de închiriere, leasing sau cumpărare.

Din discuțiile avute cu fermierii, am aflat un aspect foarte important pe care îl semnalăm tuturor: fiecare fermier a stat de vorbă cu oamenii lui, a explicat care este rolul măsurilor luate de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și de ce este important ca ei să se organizeze cât mai bine, să se izoleze în ferme atât cât este nevoie, pentru perioadă determinată, astfel încât lucrările agricole să continue, iar campania de primăvară să se desfășoare în condiții cât mai bune, pentru ca recoltele viitoare să nu fie compromise, iar bunăstarea animalelor să fie asigurată.

Dacă în sănătate sunt mobilizate resurse și tot personalul medical luptă pentru salvarea vieților omenești, în agricultură fermierii și angajații lor se mobilizează pentru a asigura producția agricolă și a nu periclita siguranța alimentară a noastră, a tuturor. Este de datoria noastră, a celor care lucrăm în domeniul agricol să sprijinim fermierii prin propagarea informațiilor necesare, a soluțiilor care se pot adopta, și să facem demersuri la autorități cu propuneri de măsuri care pot fi adoptate pentru susținerea fermierilor în această perioadă critică din campania agricolă de primăvară.

Citit 79 ori