În timp ce rafturile magazinelor se golesc imediat, marfa zace nevândută pe tarabele din piaţă: “Donăm sau aruncăm la păsări” - Agricultura României
Miercuri, 25 Martie 2020 14:55

În timp ce rafturile magazinelor se golesc imediat, marfa zace nevândută pe tarabele din piaţă: “Donăm sau aruncăm la păsări”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru Irina Vasile, din Puchenii Mari, legumele pe care le produce în solar şi apoi le vinde la piaţă reprezintă singura sursă de venit. Acum, de când cu criza provocată de coronavirus, prin Piaţa Nord din Ploieşti unde a închiriat o tarabă bate vântul.

Clienţii sunt din ce în ce mai puţini, iar marfa vândută o poate număra pe degete.

„Pierderile sunt foarte mari. Vânzările au scăzut foarte tare. A început să se strice salata în solar pentru că a ajuns la maturitate şi se strică dacă nu e tăiată. Pierderile sunt foarte, foarte mari. Clienţi nu sunt prin piaţă. Nu intră lumea în piaţă", a declarat, Irina Vasile, pentru Mediafax

Femeia spune că va ajunge să arunce legumele sau să le doneze.

„Ce o să facem? O să aruncăm la păsări sau ce e bun o să donăm la azil de bătrâni, la cămine de copii. Problema acum e că trecem peste asta, dar o să ieşim cu roşii. Programul tomata. Roşiile le am plantate. Ce o să se întâmple după?", se întreabă producătoarea.

Alt vânzător de legume din piaţă spune că „nu e vânzare şi ne-a pus să punem şi folie pe masă. Nu se mai vede deloc marfa. Plătim 12 lei pe fiecare zi. Plătesc în fiecare zi 12 lei".

Ionuţ Dinu, legumicultor din Râfov, spune că salvarea a venit din partea unui supermarket pentru că altfel ar fi aruncat ceapa verde şi loboda pe care acum le are în solar. „S-a rezolvat problema mea luni seara. A venit salvarea. Am primit un telefon de la un supermarket şi îmi ia toată ceapa verde. 3.000 de legături. Nu mă aşteptam. Pierdeam tot. O aruncam. Pe 1 aprilie trebuie să plantez castraveţii. Mi-au zis că vor să ia ceapa ca să nu arunc că e păcat de ea", a declarat Ionuţ Dinu.

La piaţă, ceapa verde se vinde cu 1 lei, iar salata verde cu 2 sau 3 lei, bucata.

Citit 100 ori