Miercuri, 01 Aprilie 2020 09:27

Contracte pentru irigarea culturilor în contextul lipsei precipitaţiilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îndeamnă fermierii să încheie contracte pentru irigarea culturilor în contextul lipsei precipitaţiilor în multe regiuni ale ţării, anunţând că prin infrastructura de îmbunătăţiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), aduce la cunoştinţa tuturor fermierilor că prin infrastructura de îmbunătăţiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020. MADR, prin ANIF, suportă cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare, respectiv costul apei şi costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat, în baza contractelor multianuale/sezoniere. În acest sens, MADR, prin ANIF şi Direcţiile pentru agricole judeţene, încurajează şi sprijină toţi fermierii pentru încheierea contractelor sezoniere/multianuale, având ca obiect livrarea apei pentru irigaţii, în vederea asigurării unui nivel corespunzător de umiditate a solului, care să permită sau să stimuleze creşterea productivităţii agricole", se arată într-un comunicat al MADR remis Agerpres.

Informarea vine în contextul lipsei precipitaţiilor în multe regiuni ale ţării, al regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit din ultimele luni şi raportat la situaţia actuală privind necesitatea creşterii producţiilor agricole.

Din datele prezentate de ANIF rezultă că suprafaţa totală pregătită pentru contractare şi aplicare a irigaţiilor este de 1.045.183 ha, fiind deservite de infrastructura de îmbunătăţiri funciare funcţionabilă, din care 1.800 km de canale.

ANIF a încheiat, până în prezent, 747 contracte, din care 620 multianuale şi 127 sezoniere, pentru o suprafaţă totală de 830.242 ha.

Pe fondul măsurilor luate pentru a preîntâmpina răspândirea Coronavirusului (Covid - 19), în această perioadă, contractele se vor transmite în format electronic, la adresele de e-mail comunicate pe site-urile Filialelor Teritoriale şi a unităţii centrale a ANIF: https://www.anif.ro/.

Potrivit sursei citate, în cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/ fax, aceştia se pot adresa Filialelor Teritoriale ale ANIF, în vederea programării pentru semnarea contractelor. Modelul de Contract multianual/sezonier pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare este pus la dispoziţia fermierilor prin afişare pe site-ul MADR şi pe site-ul ANIF.

"Având în vedere că prin fondurile asigurate de la bugetul de stat se susţine costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii şi costul apei, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, îndeamnă toţi actorii implicaţi la un comportament responsabil şi invită fermierii la încheierea contractelor şi la solicitarea apei pentru irigaţii!", se arată în comunicatul MADR. 

Citit 415 ori