Zmeur Opal, soiul care promite productii mari - Agricultura României
Miercuri, 29 Aprilie 2020 12:02

Zmeur Opal, soiul care promite productii mari

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Te gandesti la infiintarea unei plantatii de zmeura? Afla ca esti inspirat! Poti obtine profit dintr-un hobby, o activitate nu foarte costisitoare si deloc pretentioasa. Este suficient, pentru inceput, sa ai terenul, logic. Zmeurul este usor de adaptat la aproapte toate tipurile de sol, dar daca vrei recolte bogate, este important ca terenul sa fie usor inclinat, bine drenat, cu o aciditate potrivita si, foarte important, sa fie asezat la lumina. Daca ai deja un astfel de teren, nu-ti mai ramane decat sa alegi soiul.

Alegerea soiului de zmeura nu este o munca usoara. Ci dimpotriva! Trebuie, in primul rand, sa stii ce vrei. Mai bine zis, cat si cand vrei? Soiurile de zmeura fructifica diferit, iar fructele au dimensiuni variate. Mai mult, daca esti neinspirat poti alege un soi greu de cules si deloc aspectuos. Asadar, este bine sa ai in vedere urmatoarele elemente: productie, gust si aspect. Cat despre vitamine, toate soiurile de zmeura exceleaza la acest capitol.

Deci, care este soiul castigator? Exista mai multe variante, dar poti incerca, de pilda, un soi reomntat. Zmeurul remontat produce fructe pe varful tulpinilor  de un an, vara tarziu pana la sfarsitul toamnei. Daca sunt lasate peste iarna, aceste tulpini vor produce, din nou, in anul urmator. De data aceasta, in special pe partea inferioara a tulpinii. Zmeurul remontat asigura doua recolte pe an. Avem o sugestie: zmeur Opal.

Soiul Opal este un soi care te va incanta. Acesta nu doar ca are un gust foarte bun ci este si foarte productiv.

Zmeur Opal, caracteristici

Zmeura Opal se preteaza oricarei gradini, dar si unei afaceri ce are in prim-plan comercializarea de zmeura autentica. In fond, vorbim despre un soi de zmeura romanesc. Daca ai decis ca vrei sa incerci acest soi, iata cateva dintre caracteristicile sale:

 • tufa cu o capacitate mare de lastarire, tulpinile cu o crestere erecta inalta, de grosime mica-mijlocie
 • capacitate de productie mijlocie
 • soi usor de adaptat atat la zonele de deal, campie, cat si la cele de munte
 • prefera solul nisipos, lutos, luto-nisipos, argilo-nisipos, cu o aciditate medie
 • rezista bine la boli si daunatori
 • rezista bine la schimbarile bruste de temperatura
 • nu suporta bine canicula dar nici excesul de apa
 • coacere timpurie (datorita acestui fapt, soiul este foarte cautat printre comercianti)
 • are doua perioade de coacere: vara (luna iunie) si toamna (ultima etapa din luna august, prina etapa din luna septembrie)
 • fructele sunt medi spre mari, de culoare rosu aprins, cu forma conica-ascutita, aspect comercial. Pulpa este dulce, suculenta
 • fructele au drupeolele mici si bine sudate intre ele, ceea ce le face rezistente si usor de manipulat/transportat. Se pastreaza foarte bine
 • fructele pot fi consumate proaspete, congelate, semi-preparate. Sunt ingrediente perfecte pentru delicatese culinare, de cofetarie, dulceturi, sucuri, gemuri, etc.
 • consumul, sub orice forma, este asociat cu reducerea riscului de imbolnavire. Fructele contin o gama diversificata de vitamine si minerale necesare sanatatii organismului. Sunt recomandate in regimuri si diete.
Citit 630 ori