Pomicultura - Agricultura României https://agriculturaromaniei.ro Wed, 28 Jul 2021 07:22:50 +0300 Joomla! - Open Source Content Management ro-ro Peste 190 de pomicultori au participat la cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale a Pomiculturii https://agriculturaromaniei.ro/agricultura/pomicultura/19-peste-190-de-pomicultori-au-participat-la-cea-de-a-vii-a-editie-a-conferintei-nationale-a-pomiculturii.html https://agriculturaromaniei.ro/agricultura/pomicultura/19-peste-190-de-pomicultori-au-participat-la-cea-de-a-vii-a-editie-a-conferintei-nationale-a-pomiculturii.html Peste 190 de pomicultori au participat la cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale a Pomiculturii

Cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale a Pomiculturii,  organizata marti, 3 martie, la Poiana Brasov,  de catre Centrul pentru Management Agricol cu sprijinul Asociatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume si Fructe (OIPA Prodcom), a reunit peste 190 dintre cei mai performanti fermieri din sectorul pomicol, alaturi de specialisti si reprezentanti ai celor mai mari companii producatoare de tehnologii din agribusiness pentru o discutie realista despre schimbarile aduse de reforma PAC in sectorul pomicol, tendintele pietei, tehnologii inovatoare pentru cresterea productivitatii si, nu in ultimul rand, despre solutiile specializate de finantare in domeniul pomicol.

In deschiderea conferintei, Mihail Coman, Directorul General al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura de la Pitesti-Maracineni, a prezentat principalele directii ale Planului National Strategic pentru Pomicultura pentru intervalul 2021-2034, mentionand faptul ca in intervalul 2015-2019 au fost finantate doar 40% din totalul proiectelor depuse pentru reconversie si modernizare, respectiv 493 de proiecte din totalul de 1267 depuse, valoare finantata prin fonduri europene fiind de 270 milioane  EUR.

“Daca in 2017, in Romania, consumul de fructe pe cap de locuitor era de 62 de kilograme, pentru 2027 previzionam o crestere a consumului la 85 de kilograme, iar pentru 2034 la 93 de kilograme. In 2017, Romania a exportat 10.000 tone de fructe, in valoare de 13 milioane EUR, iar pentru 2027 se estimeaza o cantitate de 80.000 tone, cu o valore totala estimata la 104 milioane EUR.  In 2020, exploatatiile pomicole noi au reprezentat 8,957 de hectare, iar pentru 2027 estimam cresterea suprafetei la 17.685 de hectare,” a declarat Mihail Coman, Directorul General al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura de la Pitesti-Maracineni.

Pe parcursul sesiunilor interactive, Aurel Tanase, Presedintele OIPA Prodcom, a identificat problemele cu care fermierii se confrunta, urmand ca acestea sa fie supuse atentiei Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in cadrul unei intalniri care va avea loc saptamana viitoare. Accentul a fost pus pe nevoia de asociere, sub aceasta forma fermierii urmand sa beneficieze de conditii mai bune pentru valorificarea productiei precum si o importanta reducere a cheltuielilor pentru input-uri.

“Situatia importurilor, omologarea produselor la nivel european si national, plafonarea subventiilor, obtinerea unor productii de calitate esalonate pe o perioada lunga de timp, nevoia de asociere a fermierilor, situatia grava a livezilor parasite si care reprezinta focare de infectie, sunt doar o parte dintre subiectele pe care le avem in vedere si pentru care ne dorim sa gasim solutii impreuna cu reprezentantii MADR,” a declarat Aurel Tanase, Presedintele OIPA Prodcom.

Prezent la discutii, Ovidiu Popescu, consilier superior, Directia de Dezvoltare Rurala, din cadrul MADR, a discutat cu fermierii despre identificarea de fonduri neconsumate pentru proiectele valoroase din sectorul pomicol, proiecte punctate, dar care nu au primit finantare, cat si despre alte probleme cu care pomicultorii de confrunta zi de zi.

Productia romanesca de fructe si legume este din ce in ce mai solicitata la nivel national si are nevoie de permanenta sustinere, iar eliminarea concurentei neloiale trebuie sa devina  o prioritate. Fermierii romani sunt pregatiti sa folosesca ambalaje de unica folosita marcate cu eticheta pentru identificarea si eliminarea riscurilor, astfel incat piata sa se bucure de produse sigure.

Pentru intervalul 2021-2027, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura de la Pitesti-Maracineni a solicitat finantare in valoare de 500 milione EUR pentru o suprafata de 17.000 de hectare.

De asemenea, cele mai importante companii de tehnologii din agribusiness – Adama, Intermag, SummitAgro, TimacAgro, Agricover – au fost prezente si au vorbit despre solutiile eficiente de scadere a costurilor de productie la hectar si despre cele mai noi si performante tratamente pentru sector pomicol.

]]>
mihai.ghita77@gmail.com (Agricultura Romaniei) Pomicultura Thu, 05 Mar 2020 21:19:38 +0200