Fitosanitar - Agricultura României https://agriculturaromaniei.ro Wed, 28 Jul 2021 06:58:28 +0300 Joomla! - Open Source Content Management ro-ro SCUT împotriva falsificării produselor de protecție a plantelor și semințelor https://agriculturaromaniei.ro/fitosanitar/88-scut-impotriva-falsificarii-produselor-de-protectie-a-plantelor-si-semintelor.html https://agriculturaromaniei.ro/fitosanitar/88-scut-impotriva-falsificarii-produselor-de-protectie-a-plantelor-si-semintelor.html SCUT împotriva falsificării produselor de protecție a plantelor și semințelor

FERMIERI!

Semințele și produsele de protecția plantelor contrafăcute vă pun în pericol sănătatea și afacerea. Raportați imediat autorităților și reprezentanților companiilor producătoare dacă ați intrat în posesia unor produse sau semințe asupra cărora aveți suspiciuni că ar putea fi falsificate sau neconforme.

DISTRIBUITORI

Împreună oprim comercializarea produselor și semințelor falsificate sau neconforme. Acționați! Doar așa puteți să vă protejați afacerea și clienții.

FERMIERI ȘI DISTRIBUITORI!

Achiziționați numai produse și semințe provenite din surse sigure, autorizate pentru comerțul acestor categorii de produse. Solicitați documente fiscale la achiziționarea pesticidelor și a semințelor.

Produsele și semințele contrafăcute pun în pericol sănătatea fermierilor, a consumatorilor, dar și mediul înconjurător. De la producții mai mici – atunci când eficiența produsului achiziționat este mai redusă decât cea a originalului, la pierderea totală a culturilor înființate și până la cazuri grave de intoxicare a consumatorilor, produsele de protecția plantelor și semințele contrafăcute sunt un pericol ce trebuie OPRIT.

Ce sunt produsele contrafăcute de protecția plantelor?

  • Contrafaceri sofisticate (modul de ambalare şi etichetare sunt identice cu cele ale produselor originale).
  • Produse aduse în ţară prin  modalităţi  ilegale  de  comerţ  paralel,  mascate  ca  fiind  legale,  dar conţinând materiale de calitate inferioară.  Prin comerţ paralel se înţelege introducerea într-un stat membru a unui produs de protecţia plantelor care este omologat într-un alt stat membru şi care este identic cu un produs de protecţia plantelor (numit produs de referinţă) deja omologat în statul
  • Copii de calitate inferioară, fără etichetă sau etichetate rudimentar, neomologate şi netestate, de multe ori

ATENȚIE! Produsele de protecția plantelor și semințele contrafăcute nu sunt la fel de ușor de identificat precum produsele cosmetice, hainele sau medicamentele falsificate. Falsificarea produselor de protecția plantelor și a semințelor este mult mai periculoasă și mai puțin vizibilă!

Printr-o examinare atentǎ a produselor contrafǎcute se constată:

  • Doze mai mici de substanţă activă decât cele specificate pe etichetă;
  • Substanţa activă diferită de cea declarată pe etichetă;
  • Coformulanți cunoscuţi şi necunoscuţi, care depăşesc limitele stabilite în documentaţiile ONU cu privire la Alimentaţie şi Agricultură (FAO);
  • Reutilizarea ambalajelor/recipientelor originale după folosirea conţinutului, pentru a fi reumplute cu produse contrafăcute;
  • Produsele contrafăcute sunt importate în Uniunea Europeană prin diferite mijloace de transport, fără autorizaţie de comercializare şi sunt vândute sub numele producătorului.

Pentru achiziționarea de produse sigure pentru protecția plantelor, Poliția Română vă recomandă să:

1. Cumpărați produsele de la furnizori autorizați.

2. Solicitați factură și bon fiscal la orice achiziție.

3. Verificați termenul de valabilitate al produselor.

4. Colectați și predați ambalajele produselor de protecția plantelor prin programul SCAPA al AIPROM.

5. Cumpărați produse care conțin etichete scrise numai în limba româna.

6. Verificați dacă ambalajele sunt sigilate în mod corespunzător.

7. Nu lăsați pesticidele la îndemâna copiilor! Utilizați produsele conform instrucțiunilor  de pe etichetă.

8. Verificați ca produsele să fie originale.

9. Verificați situaţia operatorilor economici autorizaţi pentru comercializarea produselor  de protecţia plantelor pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Contrafacerea și traficul ilegal de pesticide se sancționează conform legii. La cel mai mic semn de îndoială cu privire la caracterul orginal al produselor achiziționate, apelați la autoritățile competente:

Campanie de informare realizată de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM, Alianța Industriei Semințelor din România - AISR și Alianța pentru Agricultură și Cooperare (LAPAR, PRO AGRO, APPR și UNCSV) în parteneriat cu Autoritatea Națională Fitosanitară și Inspectoratul General al Poliției Române.

]]>
mihai.ghita77@gmail.com (Agricultura Romaniei) Fitosanitar Wed, 22 Apr 2020 13:37:04 +0300