Silvicultura - Agricultura României https://agriculturaromaniei.ro Wed, 28 Jul 2021 08:23:46 +0300 Joomla! - Open Source Content Management ro-ro 10 milioane de lei pentru împădurirea terenurilor deşertificate rămân necheltuiți https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/119-10-milioane-de-lei-pentru-impadurirea-terenurilor-desertificate-raman-necheltuiti.html https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/119-10-milioane-de-lei-pentru-impadurirea-terenurilor-desertificate-raman-necheltuiti.html 10 milioane de lei pentru împădurirea terenurilor deşertificate rămân necheltuiți

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) are la dispoziţie zece milioane de lei pentru împădurirea terenurilor deşertificate, însă banii nu vor fi cheltuiţi pentru că proprietarii nu doresc să cedeze aceste terenuri sau autorităţile publice locale nu se implică în acest proces, a declarat la Mârşani, ministrul Mediului, Costel Alexe.

"Avem la MMAP 10 milioane de lei care rămân necheltuiţi, pentru că fie proprietarii nu sunt de acord ca aceste terenuri deşertificate să fie împădurite sau avem autorităţi publice locale care nu înţeleg importanţa acestui proces. Astăzi, România are de suferit din cauza acestor terenuri deşertificate şi colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie ne spun că în următorii 50 de ani sudul României va fi acoperit cu dune de nisip, dacă nu vom reuşi să ţinem în frâu acest proces de extindere. De aceea fac apel la toate prefecturile din sudul României, la toate administraţiile publice locale, la toţii proprietarii care au astfel de terenuri, să conlucreze, să poată accesa banii de la MMAP, pentru că nu facem un bine doar comunităţilor locale, ci rezolvăm o problemă de mediu pe care astăzi ţara noastră o are. Am transmis la începutul acestui an ca aceste terenuri să intre în acest proces de împădurire. INS spune că avem 500.000 ha de terenuri degradate, colegii spun că am avea mai multe, dar nu sunt identificate şi clasificate ca terenuri degradate", a declarat Alexe.

Acesta susţine că, dacă s-ar reuşi împădurirea acestor terenuri care azi au destinaţie agricolă, dar care nu produc nimic, România ar avea cea mai mare extindere a fondului forestier realizată după 1989.

"Important este că avem banii, iar dacă se vrea, se va putea, pentru că astăzi efectiv deşertul va înghiţi terenurile fertile din sudul României (...) Aici, în Sahara Olteniei, sunt 100.000 ha de dune de nisip care din nefericire efectiv au înghiţit la propriu terenurile fertile din sudul României. Astăzi avem o mie de hectare de dune de nisip care în fiecare an înghit alte o mie de hectare de teren fertil. Acest proces care se întâmplă în sudul României (...) se va accentua în viitorul apropiat, dacă nu vom reuşi ca acest teren să fie stabilizat, fie prin păduri, aşa cum o avem pe aceasta de la Mârşani, fie să facem perdele de protecţie", a mai spus ministrul Mediului.

Alexe a precizat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are resursele necesare pentru ca aceste terenuri deşertificate ale României să poată fi împădurite, arătând că pădurea de la Mârşani înfiinţată în urmă cu câţiva ani are 1.364 de hectare, din care 1.200 ha au fost realizate cu bani de la MMAP, prin Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, iar 164 de hectare au fost realizate cu bani de la MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

"Aici, în sudul României, 60% dintre locuitori lucrează în agricultură, iar viaţa lor de joacă la ruleta schimbărilor climatice (...) Pădurea din faţă are 10-16 milioane de puieţi plantaţi din banii de la MMAP şi dacă nu am fi avut pădure, aceste dune de nisip s-ar fi extins spre Bechet şi alte zone din Oltenia. Important este să stabilizăm aceste terenuri, să oprim acest fenomen al deşertificării şi să le dăm şi o categorie de folosinţă. Dacă pe aceste terenuri acum 10-20 de ani nu se cultiva nimic, astăzi cele 1.500 de familii încep să beneficieze de pe urma acestor împăduriri, pentru că oamenii au început să-şi producă lemnul de foc şi în anii ce vor urma acest lucru va fi din ce în ce mai vizibil", a mai spus ministrul Mediului.

Acesta susţine că alte exemple de bună practică privind împădurirea terenurilor deşertificate sunt la Daneţi (Dolj) şi la Urzica (Olt).

Ministrul a vizitat perimetrul de ameliorare de peste 1.300 ha de la Mârşani, una dintre cele mai afectate zone de fenomentul deşertificării din Oltenia. AGERPRES

]]>
mihai.ghita77@gmail.com (Agricultura Romaniei) Silvicultura Thu, 11 Jun 2020 11:32:25 +0300
INS: Suprafața pădurilor este în creștere https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/115-ins-suprafata-padurilor-este-in-crestere.html https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/115-ins-suprafata-padurilor-este-in-crestere.html INS: Suprafața pădurilor este în creștere

Suprafața pădurilor în anul 2019 a fost de 6.427.340 de hectare, în creștere cu 9.127 de hectare față de anul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

La sfârșitul anului 2019, suprafața fondului forestier național era de 6.592.230 de hectare, în creștere cu 9.165 de hectare față de anul 2018. Această creștere se datorează în principal unor reamenajări de pășuni împădurite și introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate și a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condițiile legii.

Suprafața pădurilor reprezintă 97,5% din fondul forestier național, menționează INS.

Volumul masei lemnoase recoltată în anul 2019 a fost de 18.903.600 de metri cubi, în scădere cu 557.900 metri cubi (-2,9%) față de volumul de masă lemnoasă recoltat în anul precedent, pot INS.

Totalul suprafeței parcurse cu tăieri de regenerare a pădurilor a fost în 2019 de 190.610 hectare, cu 9.049 de hectare mai mult față de 2018.

Dintre tăierile de regenerare, tăierile rase au fost realizate în 2019 pe o suprafaţă de 3.518 hectare, în creştere cu 83 de hectare faţă de tăierile rase realizate anul anterior.

Totalul suprafeţei regenerate a atins 24.459 de hectare în 2019, mai puţin cu 2.584 de hectare (-9,6%) decât suprafaţa regenerată înregistrată în anul 2018. 

]]>
mihai.ghita77@gmail.com (Agricultura Romaniei) Silvicultura Mon, 01 Jun 2020 12:34:13 +0300
Peste 4,25 milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/86-peste-4-25-milioane-de-puieti-forestieri-au-fost-plantati.html https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/86-peste-4-25-milioane-de-puieti-forestieri-au-fost-plantati.html Peste 4,25 milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi

Peste 4,25 milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi, până la acest moment, pe aproximativ 1.000 de hectare, în cadrul campaniei "Luna Plantării Arborilor", derulată în perioada 15 martie - 15 aprilie, informează Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP), într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

"Pe data de 15 aprilie, tradiţional, se încheie 'Luna Plantării Arborilor', eveniment care are loc în fiecare an în perioada 15 martie - 15 aprilie. Anul acesta ne aflăm într-o situaţie total inedită şi cu condiţii diferite de desfăşurare a activităţilor economice datorită faptului că suntem în plină pandemie şi în stare de urgenţă. Din această cauză şi activităţile de împădurire au fost organizate de ocoalele silvice cu mare grijă, respectându-se toate măsurile de siguranţă cerute de starea actuală a lucrurilor. Dacă în alte ramuri ale economiei naţionale s-a putut pune pe 'pauză' activitatea, la noi, în silvicultură, nu putem spune 'stop' anumitor lucrări, pentru că ar avea urmări grave asupra stării pădurilor. Deşi sunt multe blocaje financiare în tot sectorul forestier, cu eforturi financiare mari ocoalele silvice de regim au reuşit până la această oră să finalizeze lucrările de împăduriri pe aproximativ 1.000 de hectare", se arată în comunicatul citat.

Potrivit AAP, până la ora actuală, au fost plantaţi peste 4,25 milioane de puieţi forestieri, iar acţiunile de plantare vor continua după sărbătorile de Paşte, astfel încât, la sfârşitul campaniei de împădurit, să fie depăşită o suprafaţă de 4.000 de hectare împădurită cu mai mult de 17 milioane de puieţi forestieri.

"Pe lângă aceste suprafeţe regenerate artificial prin lucrări de plantat, ocoalele silvice de regim au regenerat natural până la această dată o suprafaţă de aproximativ 900 hectare pe care, prin lucrări şi tratamente silvice (a se înţelege tăieri), au reuşit să instaleze regenerarea pe cale naturală a pădurii, care este calitativ superioară şi cu costuri financiare mai reduse decât regenerarea artificială prin plantat", precizează Asociaţia.

AAP a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică prin HG nr. 405/03.06.2015.

]]>
mihai.ghita77@gmail.com (Agricultura Romaniei) Silvicultura Thu, 16 Apr 2020 11:48:30 +0300
Romsilva a confiscat 841 de metri cubi de lemn https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/83-romsilva-a-confiscat-841-de-metri-cubi-de-lemn.html https://agriculturaromaniei.ro/silvicultura/83-romsilva-a-confiscat-841-de-metri-cubi-de-lemn.html Romsilva a confiscat 841 de metri cubi de lemn

Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva, alături de Poliţia Română şi Garda Forestieră, a confiscat 841,18 metri cubi de lemn, de la declararea stării de urgenţă, pe 16 martie, în urma unor controale care au vizat circulaţia materialului lemnos.

"Pe perioada stării de urgenţă, specialiştii Romsilva au participat, începând cu 16 martie, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Române şi Gărzilor Forestiere, la 3.741 de controale la circulaţia materialului lemnos. În urma acestor controale s-au constatat 76 de infracţiuni, 487 de contravenţii silvice şi s-au confiscat 841,18 metri cubi de lemn", se arată într-un comunicat al regiei, remis marţi Agerpres.

Alte 2.720 de controale de fond sau parţiale au fost efectuate pe perioada stării de urgenţă de angajaţii Romsilva în fondul forestier administrat, menţionează RNP.

Per total, în primele trei luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a efectuat, în fondul forestier administrat, 6.180 de controale de fond şi parţiale.

În urma controalelor efectuate în fondul forestier, proprietatea publică a statului, au fost constatate tăieri ilegale cu un volum cumulat de 6.538 metri cubi, în scădere cu 9,32% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri aflate în proprietatea publică a statului, din aceasta 80% având certificarea managementului forestier la nivel internaţional. În plus, Romsilva asigură servicii silvice pe bază de contract pentru circa 1 milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate. 

]]>
mihai.ghita77@gmail.com (Agricultura Romaniei) Silvicultura Wed, 15 Apr 2020 09:10:13 +0300